İstanbul/Turkey
+90 541 245 8517
Opening hours: 9am to 6pm
+90 541 245 8517
İstanbul/Turkey
Search

İmplant Tedavileri

İmplant Tedavileri

İmplant Tedavileri

İmplant tedavisi şu biçimde tanımlanabilir: diş implantları, eksik bir diş ya da dişlerin restorasyonunu desteklemek için kullanılan, çene kemiği kaybını durdurmaya ya da önlemeye yardımcı olan yapay diş kökleridir. İmplantasyon prosedürü, bir protez diş hekimliği biçimi olarak kategorize edilir, ancak aynı zamanda bir kozmetik diş hekimliği biçimi olarak kabul edilir.

Dental implantlar çene kemiğinde diş kökünün rolünü üstlenerek yapılacak protezi destekler ve bu nedenle diğer dişlerde herhangi bir diş kesimi gerektirmez ya da diş aşınmasına neden olmaz. Diş implantları, günümüzde eksik dişler için uygulanan en iyi yöntemdir.

Diş İmplantı Cerrahisi Nedir?

Dental implant, doğal dişlere alternatif olarak kullanılabilecek en iyi malzemedir. Diş kaybı durumunda hem sağlık hem de estetik açıdan doğal dişi taklit eden en iyi tedavi alternatifidir. Konvansiyonel protez ve diş köprülerine göre daha fonksiyonel ve estetiktir.

İmplant tedavisinin başarı oranı, tedavi ile ilgili uzmanlıkları olan diş hekimleri tarafından tedavi yapıldığında olumlu yönde etkilenmektedir. Çünkü doğru teşhis ve doğru tedavi implantların ömrünü uzatır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diş hekimliği tarihinde uzun süredir kullanılan implantlar, son on yılda modern diş hekimliğinin en popüler konusu haline gelmiştir. Geleneksel protez prosedürlerine alternatif olarak implantların sabit ve hareketli seçenekleri vardır. Özellikle tek diş kayıplarında diş boşluğunu kapatmak için implant kullanılarak komşu dişlerin hazırlanmasına gerek kalmadan sabit protez tedavisi yapılır. Çoklu diş kayıplarında implant tedavisinin hareketli protez yerine sabit protez alternatifi vardır. Ayrıca tam ağız protez durumunda en büyük problem olan protezlerin ağız içinde hareketi implant kullanımı ile ortadan kaldırılmaktadır.

Diş İmplantı Kimlere Uygundur?

  1. Her diş kaybında implant tedavisi yapılabilir mi?

İmplant tedavisi endikasyonu olan hemen hemen her vakaya uygulanabilir.

  1. Herhangi bir kemiğe implant yerleştirilebilir mi?

Uygun kemik yapısına sahip olmak implant operasyonunun başarısını etkileyen en önemli faktördür. İmplant tedavisi, teknolojik gelişmeler ve sinüs kaldırma, kemik büyütme gibi cerrahi operasyonlar sayesinde birçok vakada yapılabilmektedir.

  1. İmplant vücut tarafından reddedilebilir mi?

İmplantlar titanyum ve zirkonyum gibi alaşımların yanı sıra zirkonya seramik gibi malzemelerden yapılır. Bu malzemelerin ortak özelliği insan vücudu tarafından yabancı madde olarak algılanmamasıdır. Dolayısıyla, vücut bu maddelere karşı antijen  (yani, organizmalarda antikor yapan madde) üretmez. Özetle, diş implantlarının vücut tarafından kabul görmemesi mümkün değildir.

  1. Diyabetli hastalar diş implantları alabilir mi?

Kontrollü diyabetli hastaların diş implantı tedavisi almaları için herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Yani, diyabetli hastalar da gönül rahatlığıyla diş implantı yaptırabilirler.

  1. Sigara implant tedavisini engeller mi?

İmplant alanında enfeksiyon oluşma riski sık sık sigara içenlerde, sigara içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla olabilmektedir. Sigara içmek aynı zamanda yara iyileşmesini de geciktirebilmektedir. Bu nedenlerden ötürü, yoğun sigara içenlerin diş implantı tedavisi almaları önerilmemektedir. Özellikle iyileşmenin erken döneminde sigara içmek enfeksiyon oluşma riskini artırabilir.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

 

  1. İmplantlar doğal diş gibi hissettirir.
  2. Göreceli olarak daha az bakım gerektirir.
  3. Daha az besin birikimi sorunu görülür.
  4. Kullanım açısından daha rahattır.
  5. İmplant tedavisi ile:

 

  • Estetik ihtiyaçlar karşılanır.
  • Doğal dişler gibi kolayca yemek yemek, sağlıklı ve dengeli beslenmek mümkün olur.
  • Göreceli olarak daha rahat bir biçimde konuşmak mümkündür.

 

Günümüzde doğru teşhis ve tedavi, yeterli bilgi, deneyim ve iyi donanım ile dental implant işlemi yapıldığında sonuç çok iyi olacak ve dental implantlar uzun yıllar sorunsuz olarak kullanılabilmektedir.

 

İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

Günümüzün dental implant restorasyonları diğer dişlerden neredeyse ayırt edilemez. Bu görünüme kısmen implant ve canlı kemik arasındaki yapısal ve fonksiyonel bağlantı yardımcı olur. Prosedür tipik olarak tek bir oturuşta gerçekleştirilir ancak bir osseointegrasyon periyodu gerektirir.

Osseointegrasyon, implantın çene kemiğine sabitlendiği süreçtir. Osseointegre bir implantın sabitlenmesi ve iyileşmesi altı haftadan altı aya kadar sürer, bu noktada diş hekiminiz bir kuron, köprü veya hibrit protez restorasyonu yerleştirerek prosedürü tamamlayabilir. Osseointegrasyon oluşmazsa implant başarısız olur.

Eksik dişlerin yerine konulması için yapılan diş implantasyonu, ergenlik döneminden sonra veya kemik gelişimi tamamlandığında herhangi bir zamanda yapılabilir. Aktif diyabet, kanser veya periodontal hastalık gibi belirli tıbbi durumlar, işlemin gerçekleştirilebilmesi için ek tedavi gerektirebilir.

Ayrıntılı prosedür adımları aşağıdaki gibidir:

Çenenin İmplantasyona Hazırlanması: Bir diş implantı ve restorasyonu genellikle titanyum malzemeden bir vida ve bir kurondan oluşur. Dişsiz çene bölgelerinde titanyum implant fikstürünü yerinde yönlendirmek için küçük çaplı bir delik (pilot delik) açılır. Alt çenedeki alt alveolar siniri gibi hayati çene ve yüz yapılarına zarar vermemek için, bir diş hekimi pilot deliği açarken ve çene kemiğini boyutlandırırken büyük bir beceri ve uzmanlık ile işlem gerçekleştirmelidir. Çoğu durumda diş hekimleri, implantları yerleştirirken BT taramalarına dayalı olarak oluşturulan cerrahi kılavuzları kullanır.

Yerleştirme: İlk pilot delik uygun çene bölgesine delindikten sonra, implant vidasının yerleştirilmesine izin vermek için yavaşça genişletilir. Yerleştirildikten sonra, çevredeki diş eti dokusu implantın üzerine sabitlenir ve bölgenin iyileşmesini ve osseointegrasyonun gerçekleşmesini sağlamak için üstüne koruyucu bir kapak vidası yerleştirilir. Altı aya kadar iyileşme sürecinden sonra diş hekiminiz implantı ortaya çıkaracak ve bir abutment (dayanak) takacaktır. Bazı durumlarda, abutment ilk prosedür sırasında takılabilir. Abutment yerleştirildiğinde, diş hekiminiz geçici veya nihai bir kuron takabilir. Bazen son kuron, abutmentin yerleştirildiği gün içinde takılabilir. Geçici kuron, diş etinin etrafında büyüdüğü ve gerektiğinde kendini doğal bir biçimde şekillendirdiği bir şablon görevi görür. Geçici kuron son kuron ile değiştirildiğinde işlem tamamlanmış olur.

İmplant Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İmplantların bakımı doğal dişlerde uygulanması beklenen bakımdan çok farklı değildir. Günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve etkili bir ağız bakımı  implantların ömrünü uzatacaktır. Ek olarak, gelişebilecek sorunları önlemek için periyodik diş muayenesi önemlidir.

Diş İmplantlarının Riskleri

Herhangi bir ameliyat durumunda görülebileceği gibi, diş implantı ameliyatı da bazı sağlık riskleri taşır. Sorunlar nadirdir ve ortaya çıktıklarında genellikle küçük olurlar ve kolayca tedavi edilirler. Söz konusu riskler şöyle sıralanabilir:

  1. İmplant yerinde enfeksiyon.
  2. Diğer dişler ve damar gibi implant çevresinde bulunan yapılarda yaralanma ya da hasar.
  3. Doğal dişlerde, diş etlerinde, dudaklarda ya da çenede ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilen sinir hasarı.
  4. Üst çeneye yerleştirilen diş implantları sinüs boşluklarından birine çıkıntı yaptığında görülebilen sinüs problemleri.

 

Yukarıda görülen risklere karşın, İyi bir endikasyon, kaliteli dental implant seçimi ve cerrahın tecrübesi, implant operasyonunun başarı oranını %98’e kadar arttırmaktadır. Bununla birlikte, İmplantın malzemesi de çok önemlidir. Başarısını kanıtlamış, uzun süreli klinik çalışmaları ve araştırmaları olan implant markalarının kullanılması kritik bir etmendir.

    Related Posts
    Leave a Reply

    Your email address will not be published.Required fields are marked *