İstanbul/Turkey
+90 541 245 8517
Opening hours: 9am to 6pm
+90 541 245 8517
İstanbul/Turkey
Search

Katarakt Ameliyatı 

Katarakt Ameliyatı 

Katarakt ameliyatı, gözünüzün merceğini çıkarma ve çoğu durumda yapay bir mercekle değiştirme prosedürüdür. Normalde, gözün merceği açıktır. Katarakt, merceğin bulanıklaşmasına neden olur ve bu da sonuç olarak görme becerisini etkiler. Katarakt ameliyatı bir göz doktoru tarafından ayaktan tedavi bazında gerçekleştirilir, yani ameliyattan sonra hastanede kalınması gerekmez. Katarakt ameliyatı yaygın ve sıklıkla sorunsuz bir işlemdir.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt bozukluğundan kurtulmanın temel yöntemi ameliyat olmasına karşın ilk işlemin doğrudan ameliyat olması gerekmeyebilir. Öncelikle yeni gözlük ya da kontakt değişikliği denenebilir. Gözlük ve kontakt lens için yeni bir reçete, erken dönemde katarakt ile daha iyi görmenize yardımcı olabilir. Evde tedavi için başlangıçta, kataraktınızı idare edebilmenize yardımcı olması amacıyla belirli küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Yapılabilecek bazı değişiklikler:

  • Gerekli olduğunu düşündüğünüzde daha parlak ışık kullanın
  • Okuma ve benzer olan diğer etkinlikler için gözlük ve lense ek olarak büyüteç kullanın

Basit tedavilerin yetersiz olduğu durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Kataraktınız okuma, araba kullanma ya da bilgisayar ve telefon kullanımı gibi gündelik etkinliklere engel olmaya başlarsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Katarakt ameliyatı sırasında, doktor bulanık lensi çıkarır ve yeni, yapay bir lensle değiştirir. Katarakt ameliyatı çok güvenilirdir ve bu ameliyatı geçiren kişilerin çok büyük bir kısmı ameliyattan sonra daha iyi görebilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genellikle ayakta tedavi prosedürü olan katarakt ameliyatının gerçekleştirilmesi bir saat ya da daha az sürer. İlk olarak, doktorunuz gözbebeğinizi genişletmek için gözünüze göz damlası yerleştirecektir. Bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik alacaksınız ve aynı zamanda rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici verilebilir. Size bir yatıştırıcı verilirse, ameliyat sırasında uyanık kalabilirsiniz, ancak bu yatıştırıcılar sersemlik etkisi yaratabilir. Katarakt operasyonunda, doktor kataraktlı lensi, çoğunlukla şeffaf bir görünüme sahip yapay lens ile değiştirir. Buna karşın belirli durumlarda, yapay lens kullanılmadan da katarakt çıkartılabilir. Kataraktın çıkarılması için gerekli prosedür belirli adımlar içerir ve tipik olarak mikroskop altında gerçekleştirilir. Ameliyattan istenilen sonucun elde edilebilmesi için her adımın dikkatli ve ustaca uygulanması gerekmektedir.

FAKO Tekniğiyle Katarakt Ameliyatı

Lensi çıkarmak için bir ultrason probu kullanılır. Fakoemülsifikasyon (FAKO) adı verilen bir işlem sırasında, cerrahınız gözünüzün önünde (kornea) küçük bir kesi yapar ve kataraktın oluştuğu yerdeki mercek maddesine iğne inceliğinde bir prob yerleştirir. Cerrahınız daha sonra kataraktı parçalamak ve parçaları emmek için ultrason dalgalarını ileten probu kullanır. Lensinizin arkası, yapay lensin dinlenmesi için bir yer görevi görecek şekilde bozulmadan bırakılır. Ameliyatın sonunda korneanızdaki küçük kesiyi kapatmak için dikişler kullanılabilir.

Ekstrakapsüler Katarakt Ameliyatı

Gözde bir kesi yapılır ve lens tek parça halinde çıkarılır. Daha az sıklıkla kullanılan ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu adına sahip prosedür, fakoemülsifikasyon için kullanılandan daha büyük bir kesi gerektirir. Bu büyük kesi sayesinde cerrahınız lensin ön kapsülünü ve kataraktı içeren bulanık lensi çıkarmak için cerrahi aletler kullanır. Lensinizin en arka kapsülü, yapay lensin dinlenmesi için bir yer görevi görecek şekilde yerinde bırakılır. Bazı göz komplikasyonlarınız varsa bu işlem yapılabilir. Daha büyük kesi ile dikişler gerekli olmaktadır.

Lazerle Katarakt Ameliyatı

Katarakt Operasyonlarının Riskleri

Katarakt operasyonu ile ilgili sorunlar nadiren görülür ve ortaya çıkan komplikasyonların çoğu başarıyla tedavi edilebilir. Katarakt ameliyatı riskleri şunları içerir:

  • Enflamasyon
  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Şişme
  • Sarkık göz kapağı
  • Yapay lens çıkığı
  • Retina dekolmanı
  • Glokom
  • İkincil katarakt
  • Görme kaybı

Katarakt dışında bir göz bozukluğunuz ya da gözden bağımsız ciddi bir tıbbi durumunuz varsa, operasyon riski artacaktır. Bazen, farklı etmenlerden ötürü oluşabilecek göz hasarı nedeniyle katarakt cerrahisi gözü iyileştirmede başarılı olmayabilir. Mümkünse katarakt ameliyatı olmaya karar vermeden önce diğer göz problemlerini de değerlendirmek ve tedavi etmek faydalı olabilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Görüş Tamamen Düzelir mi?

Katarakt ameliyatı geçiren kişilerin büyük bir kısmı operasyon sonrası daha iyi görebilmektedir, ancak gözünüz iyileşme sürecindeyken ilk başta görüşünüz bulanık olabilir. Belirli durumlarda bazı insanlar katarakt ameliyatından sonra renklerin daha parlak göründüğünü fark edebilir. Bunun nedeni, yapay lensin berrak olması, fakat buna karşın doğal lensinizin katarakttan ötürü sarı ya da kahverengi bir renk tonuna sahip olmasıdır. Gözünüz iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, net bir şekilde görmek için gözlük ya da  kontakt lens için yeni bir reçeteye ihtiyacınız olabilir. Çoğu insan ameliyattan sonraki 8 hafta içinde iyileşme sürecini tamamlar. Doktorunuz gözünüzün sorunsuz bir biçimde iyileştiğini gözlemleyebilmek için bu süre içinde muayene isteyebilir.

    Related Posts
    Leave a Reply

    Your email address will not be published.Required fields are marked *