İstanbul/Turkey
+90 541 245 8517
Opening hours: 9am to 6pm
+90 541 245 8517
İstanbul/Turkey
Search

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Çocuk yapmak isteyen anne babaların tüp bebek yöntemleriyle çocuk sahibi olmaları ve bu sayede evde sağlıklı bebeklere kavuşmaları günümüzde kullanılan tedavi yöntemleri ile mümkün bir hale gelmiştir. Teknolojinin ilerlemesi, ebeveyn adaylarının bebek yapmak umudunu yükseltiyor ve biz Prometeymed olarak bu umudun doğru yönetilmesi ile ilgili sorumluluğumuzu layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Tüp bebek tedavisine karar vermeden önce, karar verme ve hekim/klinik/hastane seçimi konusunda titiz davranıyor, başarı oranları en yüksek seçimi yapmanıza destek oluyoruz. Anne ve baba adaylarının bu hassas süreçte özel ihtiyaçları olduğunun bilinciyle, sürecin en sağlıklı biçimde geçirilmesi için tüm olanaklarımızla yanınızda yer alıyoruz.

Prometeymed bu sürecin her anında ebeveyn adaylarına en doğru koşulları en optimal bütçeyi ve takip olanaklarını sağlıyor.  Karar vermeden önce birlikte tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken her ayrıntıyı gelin birlikte gözden geçirelim: Tüp bebek, başarılı bir döllenme için hem yumurta hem de sperm hücrelerini manipüle eden tıbbi müdahalelerden yararlanan popüler ve başarılı bir çocuk yapma yöntemidir.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek terimi ilk olarak 1978 yılında İngiltere’de Louise Joy Brown’un doğumuyla birlikte kullanılmıştır. Ancak tüp bebek popüler bir terim olmasına rağmen, kısırlık sorunları için tıbbi yardım arayan çiftlerin kafasını karıştırabilmektedir.  Tüp Bebek, in vitro fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılan işlem için kullanılan genel bir terimdir. Bu tedavide kadının yumurtası, erkeğin spermi ile kadın vücudu dışında işlenir. Tüp Bebek işlemi sırasında, yumurta ve sperm laboratuvarda bir petri kabında, embriyoya dönüşene kadar işlem görür. Bu işlem tamamlandıktan sonra işlenmiş embriyo kadının vücuduna konur ve hamilelik süreci başlar.

Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri

1978’den beri tüp bebek tedavisinde çok ilerleme kaydedilmiştir, ancak temel tüp bebek tedavi yöntemi hala güvenilir bir biçimde kullanılmaktadır. Aşağıda tüp bebek tedavisinin temel yönteminin adımları verilmiştir:

Adım 1 – Hormon tedavisi 

İşlem başlamadan önce kadına GnRHa ve Gonadotropinler gibi bazı hormonlar enjekte edilir. Bu, kadının yumurtalığındaki foliküllerin büyümesi için yapılır. HCG36 enjekte edildikten sonra üç saat içinde yumurta olgunluk aşamasına ulaşır.

Adım 2 – Yumurtalıktan alınan yumurtalar:

Bir sonraki adım, yumurtaları yumurtalıktan almaktır. Bu biraz ağrıya neden olabilir ama bunu önlemek için hastaya biraz sakinleştirici verilir. Daha sonra vajinal probu yardımıyla yumurtalar alınır ve laboratuvara götürülür.

Adım 3 – Sperm örneği sağlanır:

Kadının yumurta toplama işleminin aynı günü; işlem için erkekten taze meni örneği istenir.

Adım 4 – Döllenme için birleştirilen yumurta ve sperm:

Bir sonraki adım, yumurtaların ve spermlerin bir petri kabında karıştırılması ve sonrasında birkaç gün boyunca bir inkübatörde tutulmasıdır. Bu süre zarfında döllenme izlenir.

Adım 5 – Embriyoların yerleştirilmesi:

Embriyo oluştuktan sonra, kullanılacak embriyo kadın rahmine transfer edilir. Bir embriyo değil, iki ya da üç tane embriyo kullanılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Gerekir?

Tüp bebek tedavisi bir yıldan fazla bir süredir gebe kalmaya çalışan, ancak başarılı olamayan çiftlere önerilir. Tüp bebek tedavisi genellikle aşağıdaki problemlere bağlı kısırlık için önerilir:

  • Hasarlı fallop tüpü: Fallop tüpü, bir embriyonun rahme ulaşmak için kullandığı yoldur. Tıkanmış, yaralanmış veya hasar görmüş bir fallop tüpü, döllenme yolunda bir engele neden olabilir.
  • Endometriozis: Rahim duvarlarının dışındaki dokunun aşırı büyümesine Endometriozis denir. Rahim, fallop tüpü ve yumurtalıkların çalışmasında bir işlev bozukluğuna neden olabilir ve bir kadının normal şekilde hamile kalmasını engelleyebilir.
  • Yumurtlama ile ilgili sorunlar: Yumurtlamanın seyrek olması ya da hiç olmaması doğal hamileliğe sorun çıkarabilir.
  • Rahim fibroidleri: Fibroidler rahimdeki iyi huylu tümörlerdir. 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınlarda sık görülür. Fibroidler, döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engelleyebilir.
  • Bozulmuş sperm üretimi ya da işlevi: Ortalamanın altında sperm konsantrasyonu, zayıf sperm hareketi ya da sperm boyutu ve şeklindeki anormallikler, spermin bir yumurtayı döllemesini zorlaştırabilir. Sperm anormallikleri bulunursa, altta yatan sağlık sorunları olup olmadığını görmek için bir kısırlık uzmanına ziyaret gerekebilir.

Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygun olur?

Başarılı bir tüp bebek tedavisi için yaş açısından üst sınır 42 ile 45 yaş arası olarak ele alınmaktadır. Genel olarak, 43 yaşın üzerindeki kadınların kendi yumurtaları ile tüp bebek yapmaları tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni 43 yaşının üzerinde uygulanan tüp bebek tedavilerinin başarı oranının düşük olmasıdır.

Tüp bebek tedavisi %100 başarılı olur mu?

Tüp bebek için başarı oranları, kısırlığın nedeni, işlemi nerede yaptırdığınız, yumurtaların donmuş veya taze olup olmadığı, yumurtaların bağışlanmış ya da size ait olup olmadığı ve yaşınız dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. 2018 tarihli en son rapor, 35 yaş ve altındaki kadınlarda tüp bebek prosedürlerinin %50’sinin canlı doğumla sonuçlandığını gösteriyor. Tüp bebeği tedavilerinde 42 yaş ve üzeri kadınlarda yumurta transferlerinin %3,9’u doğumla sonuçlanmıştır.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi

Günümüzde, Türkiye tüp bebek tedavisi için bir destinasyon olarak popülaritesini artırmaktadır. Türkiye’de 140’ın üzerinde tüp bebek kliniği bulunmaktadır ve Türkiye’yi doğurganlık tedavisi için çekici kılan temel etkenlerden biri de düşük maliyetli tedavilerdir. Tüp bebek tedavisi için diğer birçok ülkenin aksine, Türkiye’deki yasalar yumurta, sperm ya da embriyo bağışına izin vermemektedir. Bu nedenle Türkiye’de sadece kişinin kendi yumurta ve spermlerini kullanarak tüp bebek tedavisine izin verilir. Bu kısıtlayıcı görünse de IVF tedavisinin maliyeti birçok ülkenin yarısı kadar olabilmektedir ve Türkiye’yi göz önünde bulundurulması gereken bir IVF destinasyonu yapan temel faktörlerden biri de budur.

    Related Posts
    Leave a Reply

    Your email address will not be published.Required fields are marked *