İstanbul/Turkey
+90 541 245 8517
Opening hours: 9am to 6pm
+90 541 245 8517
İstanbul/Turkey
Search

Üroloji

Üroloji

Yaygın olarak görülen ürolojik rahatsızlıkların tedavisinde hem klinik metotlar hem de cerrahi metotlar kullanılabiliyor. Dünya üzerinde milyonlarca erkek ve kadını ilgilendiren ürolojik rahatsızlıklar, doğru tedavi seçimiyle yüksek başarı oranına sahipler. Prometeymed bu süreçte hastaların tanıdan tedaviye, ulaşımdan konaklamaya, cerrahi müdahaleden tedavi sonrası bakım hizmetlerine kadar her adımda yanında…

Üroloji Tedavileri

Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkeklerde üreme sistemi ile ilgilenen tıpta bir uzmanlık alanıdır. Ürologlar klinik doktor olmanın yanı sıra cerrah olarak da hizmet edebilirler.  Üroloji tedavisi sürecinde, üroloji doktorları sadece ürolojik sorunları inceleyip teşhis etmekle kalmaz, aynı zamanda tanısal olabilecek veya sorunların çözülmesine yardımcı olabilecek ameliyatlar ve prosedürler de gerçekleştirirler. Üroloji uzmanlığı içinde birkaç alt uzmanlık bulunmaktadır. Bazı ürologlar, özellikle çocuklarda idrar yolu veya üreme sisteminin doğuştan gelen kusurlarına odaklanır. Diğerleri idrar yolu kanserinde uzmanlaşabilir ya da stres inkontinansı gibi kadınlara özel sorunları çözmek için jinekologlarla birlikte çalışabilir.

Üroloji İle İlgili Sağlık Sorunları

İnsanların bir üroloji uzmanından tavsiye, teşhis ya da tedavi almayı istemelerinin birkaç nedeni olabilir. Nadir sayılmayacak bir sorun olarak görülen idrar yolu sorunlarından muzdarip kişiler, bu durumları düzeltmek için ameliyata ihtiyaç duyabilirler. Diğer durumlarda, böbrek hastalıkları, çözülemeyen mesane enfeksiyonları, bitmeyen mesane ya da böbrek taşı oluşumları, erektil fonksiyon bozuklukları veya inkontinans gibi sorunlar bir üroloğa görünmek için neden olabilmektedir.

Erkek Sağlığı

Üroloji sorunları, idrar yolu sistemini ve üreme organlarını etkileyen birçok farklı durumu kapsar. Erkekleri etkileyen en yaygın üroloji sorunlarından bazıları şunlardır:

  • Benign Prostat Hipertrofisi (BPH): Prostatın kanserli olmayan bir biçimde şişmesi ve büyümesine BPH denir ve genellikle 50 yaşın üzerinde olan erkeklerde görülen bir sorundur. BPH, sık idrara çıkmanın yanı sıra idrara çıkma zorluğuna neden olabilir.
  • Erektil Disfonksiyon: Bir erkeğin cinsel ilişki için ereksiyon sağlayamaması ya da sürdürememesine neden olan bir sorundur.
  • İnkontinans: İstemsiz veya kasıtsız idrara çıkmaya verilen isimdir ve genellikle diğer ürolojik bozuklukların bir belirtisidir. Yürürken, koşarken, gülerken, öksürürken ve diğer normal aktiviteler sırasında idrar kaçırma olabilir.
  • Kısırlık: 1 yıl veya daha uzun süre korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamama durumuna kısırlık denir.
  • Prostat Kanseri: Spermi koruyan bir sıvı üretme işlevine sahip prostat bezini etkileyen kanser.
  • Prostatit: Genellikle idrara çıkma zorluğuna, ağrıya, titremeye ve cinsel organlarda rahatsızlık veya ağrıya neden olan prostat bezinin kanserli olmayan iltihabına Prostatit denir.
  • Testosteron Eksikliği: Bir erkeğin vücudu yeterince testosteron üretmemesine testesteron eksikliği denir. Genellikle cinsel dürtü kaybı, depresyon ve konsantrasyon güçlüğü ile kendini gösterir.

Bu koşullardan herhangi birine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktorunuza görünmeniz sağlıklı olacaktır. Ürolojik durumları ne kadar erken tedavi ederseniz, uzun vadede o kadar az sorunla karşılaşırsınız.

Erkeklerde görülen üroloji sorunlarının bazı belirtileri şunlardır:

  • İdrar yapma zorluğu
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • İdrarda kan veya diğer akıntı
  • Ateş
  • Titreme
  • Bel ağrısı
  • Cinsel organlarda ağrı

Penis Protezi

Penis protezi, erektil disfonksiyondan muzdarip erkekler için bir cerrahi tedavi şeklidir. Sertleşme sorunu yaşayan erkekler genellikle ilk seçenek olarak ilaçlara başvururlar. Medikal tedavi işe yaramazsa ya da bir süre sonra medikal tedavi artık işlevini yitirirse, erkeğin cinsel olarak aktif kalmasını sağlayan bir penis protezi yerleştirmek için cerrahi bir prosedür gerçekleştirilebilir. Erkekler artık iki penis protezi arasında seçim yapabilmektedir: şişirilebilir protez ve şekillendirilebilir protez. Her iki işlem de cerrahi olarak yapılmalıdır. Şekillendirilebilir protez, penil erektil odacıklara yerleştirilen iki esnek çubuktan oluşur. Bu tür penis protezi, penisin her zaman yarı sert kalmasına neden olur.

Şişirilebilir protez daha çok erkekler tarafından tercih edilmektedir. Bu işlem ile penisin içine iki adet silindir yerleştirilir. Tüp daha sonra kasık kaslarının altına implante edilen bir sıvı deposuna bağlanır. Skrotal dokunun altına bir pompa yerleştirilir ve tüpe bağlanır. İmplantasyon prosedürü yapıldıktan sonra peniste genellikle tek bir küçük kesi dışında görünür bir yara izi yoktur. İmplantasyon erkek orgazmını etkilenmez ve ejekülasyon normal kalır. Penisin hissiyatı da genellikle aynı kalır. Bununla birlikte, bir penis protezi implante edildikten sonra, erkek artık doğal olarak bir ereksiyon elde edemez.

Penis Eğriliği Operasyonları

Aşağıdaki tıbbi durumlar, penis eğriliğinin olası nedenlerinden bazılarıdır.

  • Peyronie hastalığı
  • Üretral darlık
  • Hipospadias
  • Penis yaralanması

Penis eğriliği, ereksiyon halindeki penisin anormal bir açıya sahip olması olarak karakterize edilir. Penisi eğri erkeklerin üçte ikisi ağrı yaşamaktadır. Çoğu durumda, birkaç ay içinde eğri kaybolur ve tedavi olmaksızın kaybolur. Penis eğriliği tek başına zararlı değildir, ancak düzensiz bir şekilde görülen şiddetli bükülme, cinsel ilişkiyi zorlaştırabilir ya da neredeyse imkansız hale getirebilir.

Penis eğriliği çözümünde, doktorlar genellikle, örneğin cinsel ilişkide zorluk yaşayan ya da çok fazla ağrı yaşayan ciddi vakalar için ameliyatı önerir, çünkü penis eğriliği ameliyatı yan etkiler şiddetli olabilir. Penis eğriliği ameliyatının yan etkileri penisin kısalması ya da daralması, uyuşma ve erektil disfonksiyonu gibi durumları içerir. Yan etkiler korkutucu gelebilir, ancak başka hiçbir şey işe yaramadığında ameliyat hastaya rahatlama sağlayabilir ve bu nedenle son çare olarak iyi bir seçenek olarak görülmektedir. Ameliyat birkaç farklı yol izleyebilir: İlk olarak penisin etkilenmemiş tarafı penisi düzeltme amacıyla dikilebilir.; daha ciddi vakalar için kesi ve transplantasyon uygulanabilir; ve son olarak hastanın ereksiyonunu sürdürmesine yardımcı olabilmek için penil implant kullanılabilir.

Böbrek Taşı Tedavileri

Sırtınızda ya da yanlarınızda ağrı, idrarınızda kan ve ağrının yanında mide bulantısı/kusma gibi semptomlar böbrek taşının belirtileridir. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğündedir, ancak bir kum tanesi kadar küçük ve bir golf topu kadar büyük de olabilirler. Küçük taşlar idrar yolunuzdan geçebilir ancak daha büyük olanlar için ameliyat olmanız gerekebilir. Böbrek taşı teşhisi konduktan sonra, sağlık uzmanınız önce tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirleyecektir. İdrar yaparken bazı küçük böbrek taşları sisteminizi terk edebilir ve bu süreç çok acı verici olabilir. Doktorunuz tedaviye ihtiyacınız olduğuna karar verirse, böbrek taşı tedavisi için hem ilaç hem de ameliyat önerilebilmektedir. Böbrek taşlarını tedavi etmek için kullanılan dört tip ameliyat vardır. İlk üçü minimal invazivdir, yani cerrah vücudunuza üretra gibi doğal bir açıklıktan girer ya da küçük bir kesi yapar.

  • Üreteroskopi: Bu prosedürü gerçekleştirmek için üreteroskop adı verilen küçük bir alet üretranıza yerleştirilir. Bu alet böbrek taşlarını gösterir ve daha sonra onları cerrahi bir “sepet” içine alır veya bir lazer kullanarak onları parçalara ayırır. Böbrek taşlarının bu daha küçük parçaları daha sonra idrar yolunuz yoluyla vücudunuzdan kolayca çıkabilir.
  • Şok dalgası litotripsi: Bu prosedürde, özel bir cerrahi masaya yerleştirilirsiniz. Yüksek enerjili şok dalgaları su yoluyla taşlara gönderilir. Şok dalgaları, vücudunuzdan göreceli olarak daha kolay çıkabilen taşları parçalar.
  • Perkütan nefrolitotomi: Böbrek taşları diğer prosedürlerle tedavi edilemediğinde – ya çok fazla taş olduğu için, taşlar çok büyük veya ağır olduğu için ya da taşların konumları nedeniyle – perkütan nefrolitotomi düşünülür. Bu prosedürde, sırtınızdaki küçük bir kesiden doğrudan böbreğinize bir tüp yerleştirilir. Taşlar daha sonra bir ultrason probu tarafından parçalanır ve herhangi bir parçayı sisteminizden geçirmek zorunda kalmamanız için emilir. İşlemden sonra üretral stent (böbrekten mesaneye giden ve bir hafta sonra çıkarılan bir iç tüp) yerleştirilir. Hastalar genellikle gözlem için gece boyunca tutulur.
  • Açık taş ameliyatı: Bu ameliyat sırasında daha uzun bir kesi kullanılır. Minimal invaziv prosedürlerle karşılaştırıldığında, nadiren yapılır.

Laparoskopik Üro Onkoloji

Üro onkoloji ya da ürolojik onkoloji, erkek ve kadın idrar yollarının yanı sıra erkek üreme organlarının kanseri ile ilgilenen bir kanser disiplinidir. Ürolojik onkoloji, mesane, böbrek, prostat, penis ve testisleri etkileyen ürolojik kanserlerin tanı, evreleme ve tedavisi ile ilgilenir. Ürolojik onkolog, ürolojik kanser tedavisi sağlayan nitelikli ve eğitimli bir cerrahtır. Bir hasta ürolojik kansere sahip olduğunda, genellikle önerilen ilk tedavi cerrahidir. Bu özellikle kanserin erken evrelerinde geçerlidir. Kanser ilerledikçe, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi diğer tekniklerle birlikte cerrahi kullanılır. Günümüzde Üro Onkoloji laparoskopik yöntemlerden de faydalanarak başarılı ve rahat operasyonlar uygulayabilmektedir.

Laparoskopik Prostat Kanseri Ameliyatı: 

Laparoskopik prostat ameliyatı, genellikle prostat kanseri nedeniyle bir erkeğin prostat bezinin tamamını ya da bir kısmını çıkarmak için kullanılır. Oldukça büyük bir kesi gerektiren geleneksel açık prostat ameliyatının aksine, laparoskopik prostat ameliyatı, çok sayıda küçük kesi kullanır. Laparoskopik cerrahi, insizyondan kaynaklanan iyileşme süresini ve ağrıyı azaltır ve yan etki olasılığını azaltabilir, ancak prostat cerrahisi için bu oldukça yeni prosedürün hem artıları hem de eksileri vardır. Laparoskopik cerrahinin genel olarak açık cerrahiye göre birçok avantajı vardır. Daha küçük insizyonlar, çoğu hasta için daha az kanama, daha az ağrı ve daha kısa iyileşme süresi anlamına gelir. Spesifik olarak prostat cerrahisi ile ilgili olarak, laparoskopi temelli operasyon prostatı çevreleyen sinirlerin korunmasını kolaylaştırabilir ve böylece erkekler için operasyon temelli erektil ve idrar fonksiyonu riskleri en aza indirgenir.

Laparoskobik Mesane Kanseri Ameliyatı: 

İdrarınızı böbrekleriniz tarafından filtrelendikten sonra tutan idrar kesesi, mesane kanseri de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ameliyat gerektirebilir. Mesanenizin çıkarılması gerekebilir ya da rekonstrüktif bir prosedüre ihtiyacınız olabilir. Günümüzde mesane ameliyatlarının birçok farklı türü uygulanmaktadır. Laparoskopik cerrahi, radikal (veya nadir durumlarda kısmi) sistektomi yapılmadan önce mesane kanseri tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Operasyon mesanenin çıkarılmasını içerir. Laparoskopik cerrahi, mesane kanserinin radikal tedavisinde açık cerrahinin yerini alma eğilimindedir. Laparoskopik mesane kanseri ameliyatı bir tümör invaziv olduğunda, yani daha agresif olduğunda gerçekleştirilir. Ana amaç, tüm organın ya da nadir görülen parsiyel sistektomi vakalarında organın bir kısmının alınması ile tümörün tamamının çıkarılmasıdır. Diğer bitişik organların da çıkarılması gerekebilir.

    Image link