Beyin sinir cerrahisi
Sinir ya da diğer adıyla beyin cerrahisi, basit bir tanımla sinir sisteminin cerrahisidir. Prometeymed, hastalarına bu alan dünya çapında başarı kazanmış ve tedavi oranları yüksek sağlık kurumu ve hekimlerle birlikte hareket ederek hizmet verir. İnsan vücudunun kuşkusuz en önemli ve hassas bölgesi olan beyin bölgesine yönelik tüm müdahaleler için en doğru sağlık merkezlerini hareket geçirerek hastalarımızın yanında yer alırız.
Beyin sinir cerrahisi ile ilgili sorularınızın yanıtlarını sunarken, bu alandaki tüm sorularınız için size sadece bir mesaj ve telefon uzaklığında olduğumuzu anımsatmak isteriz.
Çoğu insan sinir cerrahisini beyin cerrahisi olarak düşünür, ancak sinir cerrahisi birçok farklı işlemi içerebilmektedir. Sinir cerrahisi beyin, omurilik ve periferik sinirlerde yaralanma ya da hastalık/bozukluk bulunan hastaların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır. Beyin sinir cerrahi bakımının uzmanlığı hem yetişkin hem de pediatrik hastaları kapsamaktadır. Yaralanma veya hastalığın doğasına bağlı olarak bir nörolojik cerrah cerrahi ya da cerrahi olmayan bakım sağlayabilir.
İyi huylu Beyin tümörleri
İyi huylu (yani, kanserli olmayan) bir beyin tümörü, beyinde nispeten yavaş büyüyen bir hücre kütlesidir.
Kanserli olmayan beyin tümörleri tek bir yerde kalma eğilimindedir ve yayılmazlar. Buna ek olarak, ameliyat sırasında tümörün tamamı güvenli bir şekilde çıkarılabilirse, genellikle söz konusu iyi huylu beyin tümörü geri gelmez.
Tümör tamamen çıkarılamazsa, tekrar büyüme riski vardır. Bu durumda, tümör çeşitli tarama yöntemleri kullanılarak yakından izlenir ya da radyoterapi ile tedavi edilir.
Etkilenen beyin hücrelerinin türüyle ilgili olarak birçok farklı kanserli olmayan beyin tümörü türü görülmektedir.
İyi huylu beyin tümörleri için bazı türlere örnekler aşağıda gösterilmiştir:
- Glioma – Sinir hücrelerini ve lifleri tutan ve destekleyen glial dokuda görülen tümör
- Meningiom – Beyni kaplayan zarlarda görülen tümör.
- Akustik nöroma – Akustik sinirde görülen tümör.
- Kraniyofarenjiyom – En sık çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde teşhis edilen beynin tabanına yakın yerlerde görülen bir tümör.
- Hemanjiyoblastom – Beynin kan damarlarında görülen bir tümör.
- Hipofiz adenom – hipofiz bezinde görülen bir tümör türü.
Beyin tümörleri ne kadar hızlı büyüyüp yayıldıklarına ve tedaviden sonra tekrar büyüme olasılıklarına göre 1’den 4’e kadar derecelendirilir.
Kanserli olmayan beyin tümörleri, yavaş büyüme eğiliminde oldukları ve yayılma olasılıkları düşük olduğu için 1. veya 2. derecedir.
Bu tür tümörler kanserli değildirler ve sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler, ancak yine de her türlü tümör ciddi bir durum yaratır ve yaşamı tehdit edebilirler.
Kötü huylu beyin tümörleri
Kötü huylu bir beyin tümörü, basitçe beyinde kanserli bir büyüme olarak tanımlanabilir.
Bir beyin tümörünün belirtileri, beynin neresinde olduğuna bağlıdır.
Yaygın semptomlar şunları içerir:
- Baş ağrıları (genellikle sabahları ve öksürürken ya da ıkınırken daha kötüdür)
- Nöbet geçirmek
- Düzenli olarak hasta hissetmek (kusma gibi)
- Hafıza sorunları ya da kişilik değişiklikleri
- Zayıflık, görme sorunları veya kötüleşen konuşma sorunları
Geçmeyen beyin tümörü semptomlarınız varsa bir pratisyen hekime görünmeniz gerekebilir. Tümör olma olasılığı düşüktür, ancak emin olmak en iyisidir.
Pek çok beyin tümörü türü vardır ve beyinde bulundukları yere göre tümörlerin farklı isimleri vardır.
Ayrıca, tümörün doğasına göre 1’den 4’e kadar bir sayı verilir. Sayı ne kadar yüksek olursa, bir tümör o kadar ciddi olur:
- 1. ve 2. derece beyin tümörleri, yavaş olarak büyüyen ve kanserli olarak tanımlanmayan (yani, iyi huylu) tümörlerdir.
- 3. ve 4. derece beyin tümörleri, hızlı büyüyen, tedavisi göreceli olarak zor olan ve kanserli (yani, kötü huylu) tümörlerdir.
Beyin tümörleri aynı zamanda birincil (beyinde başlayan) ve ikincil (beyne yayılan) olarak da adlandırılır.
Parkinson ameliyatları
Parkinson hastalığı için beyin ameliyatı, beynin fiziksel hareketi kontrol eden belirli bölgelerindeki aktiviteyi dengelemek için yapılır. Ameliyat, bir uyarıcı cihazın yerleştirilmesini ya da beyinde cerrahi bir lezyon (kesik) oluşturulmasını içerebilir.
Beyinde Parkinson hastalığından etkilenen alanlar oldukça küçüktür ve beynin çok derin bölgelerinde bulunmaktadırlar. Bu işlemler hassas bir şekilde ve sıklıkla görüntüleme rehberliği ile yapılır, böylece cerrahınız ameliyat sırasında beyninizin yapısını gerçek zamanlı resimlerle görebilir.
Birkaç çeşit Parkinson hastalığı ameliyatı vardır. Sizin için doğru yöntem semptomlarınız, ilaçlara verdiğiniz yanıt, yan etkiler, ameliyat öncesi testler ve tercihinize bağlı olarak belirlenmektedir.
Derin beyin stimülasyonu, Parkinson hastalığını tedavi etmek için yapılan en yaygın beyin ameliyatı türüdür.
Bu ameliyat sırasında beyne elektrik sinyali üreten bir cihaz implante edilir.
Periferik sinir onarımları
Bir sinir yaralanmış ancak kopmamış ise, yaralanmanın iyileşme olasılığı daha yüksektir. Sinirin tamamen koptuğu yaralanmaların tedavisi çok zordur ve iyileşmesi belirli durumlarda mümkün olmayabilir.
Doktorunuz, yaralanmanızın kapsamına, nedenine ve sinirin ne kadar iyi iyileştiğine göre tedavinizi belirleyecektir.
Siniriniz düzgün bir şekilde iyileşiyorsa, ameliyata ihtiyacınız olmayabilir. Etkilenen bölgeyi iyileşene kadar dinlendirmeniz gerekebilir. Sinirler yavaş iyileşir ve maksimum iyileşme aylar ya da yıllar alabilir.
İyileşmenizin yolunda gittiğinden emin olmak için düzenli kontrollere ihtiyacınız olacaktır.
Eğer yaralanmanız tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa, doktorunuz altta yatan durumu tedavi edecektir.
Sinir yaralanmanızın tipine ve ciddiyetine bağlı olarak ağrınızı dindirmek için aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Sinir ağrısını gidermek için depresyon, nöbet veya uykusuzluk tedavisinde kullanılan ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda, ağrının giderilmesi için kortikosteroid enjeksiyonlarına ihtiyacınız olabilir.
Doktorunuz fiziksel sorunları önlemek ve sinir ile ilgili işlevleri eski haline getirmek için fizik tedavi önerebilir.
Yaranız düzgün bir şekilde iyileşmiyor gibi görünüyorsa, cerrahınız, yaralı sinirlerin iyileşip iyileşmediğini değerlendirmek için EMG testini kullanabilir. Doğrudan sinir üzerinde bir EMG testi yapmak, testi cilt üzerinde yapmaktan daha doğru ve güvenilirdir.
Bazen bir sinir dar bir alana (tünele benzer) oturur ya da yara yüzünden sıkışır. Bu durumlarda cerrahınız dar alanı genişletebilir veya siniri yara izinden kurtarabilir.
Eğer bir sinirin bir bölümü tamamen kesilir veya onarılamayacak şekilde hasar görürse, Cerrahınız hasarlı bölümü çıkarabilir ve sağlıklı sinir uçlarını yeniden bağlayabilir (sinir onarımı) ya da vücudunuzun başka bir bölümünden bir sinir parçası (sinir grefti) implante edebilir. Bu prosedürler sinirlerinizin yeniden gelişmesine yardımcı olabilmektedir.
Özellikle ciddi bir sinir yaralanmanız varsa, doktorunuz tendonları bir kastan diğerine aktararak kritik kaslara işlevi geri kazandırmak için ameliyat önerebilmektedir.