İstanbul/Turkey
+90 541 245 8517
Opening hours: 9am to 6pm
+90 541 245 8517
İstanbul/Turkey
Search

Onkoloji

Onkolojik Cerrahi

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor. Kanser ne yazık ki dünyanın en riskli hatalık gruplarından biri ve bu hastalıkla mücadelede erken tanının ve doğru tedavi yönteminin seçilmesinin büyük önemi var.

Kanser tedavileri ile ilgili gelişmeler son 5 ila 10 yılda hastaların yaşam süresini ciddi ölçüde uzattı ve tedavinin başarı oranları da artış eğilimine girdi. Hastaların yaşam süresini uzatmakta tedavilerin yanı sıra erken tanı da çok önemli rol oynuyor. Toplumsal farkındalık arttıkça insanlar kanser taramalarını daha titiz yaptırmaya başladılar ve erken tanı hastalığın bertaraf edilme oranlarını da artırdı.

Kanser tedavisinin en önemli tedavi seçeneklerinden biri olan Onkolojik cerrahi tümörlerin, özellikle kanserli tümörlerin cerrahi tedavisine odaklanan bir cerrahi dalıdır. Prometeymed olarak onkolojik cerrahiyi çalışma alanlarımızın en önemlilerinden biri olarak görüyor ve cerrahi müdahale olacak hastanın tüm adımlarda yanında yer alıyoruz. En doğru tedavi merkezinin seçimi, hastanın tüm hikayesinin tıbbi belgelerin dayanağında hazırlanması, cerrahi müdahalenin gerekliliği ile ilgili en doğru uzman görüşleri, tedavi ve bakım süreçlerinde sorumluluk alıyor, hastalarımızın yaşam kalitesinin artması ile ilgili sorumluluklarımızı titizlikle yerine getiriyoruz.

Dünyanın neresinde olursanız olun bu zorlu dönemde uzmanlarımız, danışmanlarımız, asistan ekibimiz ve olanaklarımızla yanınızdayız. Fakat gelin öncesinde onkolojik cerrahi ile ilgili bilgileri paylaşalım:

Onkolojik cerrahi terimi sıklıkla kullanılsa da cerrahi onkoloji GMC (General Medical Council) tarafından bir uzmanlık alanı olarak tanınmamaktadır; daha ziyade, birkaç uzmanlık alanında bir dizi disiplini kapsayan bir terimdir. Örneğin, baş ve boyun kanserinin cerrahi tedavisine yan dal ilgisi olan bir kulak burun boğaz uzmanının cerrahi onkoloji uzmanı olduğu söylenebilir, benzer şekilde bir jinekolojik onkolog da onkolojik cerrahi uzmanı olarak değerlendirilebilir.

Farklı kanserlerin farklı yapıları ve yerleri nedeniyle, bir cerrahın her tür tümör için cerrahide uzmanlaşması neredeyse imkansızdır; bununla birlikte, kanser ve tümörleri tedavi etmek için operasyonlar gerçekleştirmeye tamamen dahil olan her türlü cerrah onkolojik cerrah olarak ele alınabilir.

Onkolojik cerrahi uygulamaları

Cerrahi onkoloji, esas olarak, hassas bir operasyonda hastadan tümörün ya da kanserin keserek elimine edilmesini içerir. Bir zamanlar bir kanser hastasını tedavi etmek için tek seçenek olan onkolojik cerrahi, geçen yüzyıl boyunca kanser tedavisinde iki kardeş alt dalın gelişmesine tanık oldu: tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi. Birçok kanserde ilaç ve radyasyon yeterli değildir ve ameliyat ile birlikte kullanılırlar. Modern kanser tedavisi ve kanser araştırmalarındaki ilerlemeler sayesinde, cerrahi onkoloji de gelişim göstermiştir; onkolojik cerrah artık genellikle çok disiplinli ekiplere liderlik eder ve radyasyon onkologları, tıbbi onkologlar, radyologlar ve diğer ilgili uzmanlıklar ile birlikte kansere en etkili şekilde karşı koymak için işbirliği yapmaktadır.

Onkolojik cerrahi uygulamaları nasıl yapılır?

Ameliyatın hedefleri değişebilir ve herhangi bir tedaviye başlamadan önce bu hedeflerin belirlenmesi önemlidir. Ayrıca cerrahın amaçları, hastanın isteklerinden farklı olabilir ve dolayısıyla hastanın beklentileri operasyondan önceden belirlenmelidir. Cerrahi belirli durumlarda tek tedavi yöntemi olabilir ya da kemo, immün ve radyasyon tedavisini içeren multidisipliner bir protokolün parçası olarak da kullanılabilir. Cerrahi, bir tanı elde etmek, hastalığın tam tedavisini sağlamak, tümörü evrelemek, palyasyon ve kitle küçültmek için başka bir tedavi yöntemiyle birlikte kullanılabilir.

Onkolojik cerrahi uygulama alanları

Vücudun hemen her yerindeki hücreler, mutasyona uğrama ve kanserli hale gelme veya tümör oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle cerrahi onkoloji sayısız durumu kapsamaktadır. Cerrahın, çok gerçekçi olmaması nedeniyle tüm kanser türlerinde uzmanlaşmak yerine, bir alt uzmanlık alanı olarak onkolojik cerrahi ile vücudun belirli bir bölümünün hastalıklarını tedavi etmede uzmanlaşması yaygındır.

Onkolojik cerrahi kategorisine giren durumlar aşağıda listelenmiştir:

  • Meme kanseri
  • Kolorektal kanser
  • Baş ve boyun kanseri
  • Melanom
  • Pankreas kanseri/tümörleri
  • Sarkom
  • Diğer cilt kanseri türleri
  • Tiroid tümörleri

Laparoskopik cerrahiyle mide kanseri ameliyatı

Mide kanseri için bazı faktörler iyileşme şansını ve tedavi seçeneklerini etkiler. Bunlar aşağıda verilmiştir:

  • Kanserin evresi (yalnızca midede olup olmadığı ya da lenf bezlerine veya vücudun başka yerlerine yayılmış olması).
  • Hastanın genel sağlığı.

Mide kanseri erken tespit edildiğinde iyileşme şansı daha yüksektir, ancak mide kanseri sıklıkla ileri bir evrede teşhis edilebilmektedir. İleri evre mide kanseri de tedavi edilebilmektedir ancak tedavi olasılığı daha düşüktür.

Tedavi edilen duruma bağlı olarak, cerrahınız midenin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için laparoskopik ya da açık ameliyat önerecektir. Açık cerrahi, büyük bir tek kesi içerir. Laparoskopik cerrahi çok daha az invazivdir ve mümkün olduğu durumlarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Laparoskopi ameliyat için küçük aletler kullanabilme amacıyla birçok küçük kesi yapmayı içeren bir yöntemdir. Çok küçük bir kamera içeren ve özel bir alet olan laparoskop, cerrahın daha büyük kesilere gerek kalmadan tedavi bölgesinin ayrıntılı bir görünümünü sağlaması için kullanılır.

Laparoskopik cerrahinin geleneksel yöntemlere göre bazı artıları aşağıda listelenmiştir:

  • Daha az kan kaybı
  • Daha Az Travma
  • Daha kısa hastanede kalış
  • Daha hızlı kurtarma
  • Azaltılmış rahatsızlık
  • Daha az enfeksiyon riski
  • Daha az yara izi

Tüm ameliyatlar laparoskopik olarak yapılamaz, ancak cerrahlarımız mümkün olduğunda bunu önerecektir. Laparoskopi birçok hastanın bu teknikleri kullanarak hızlı bir iyileşme ve olağanüstü düzeyde uzun vadeli faydalar elde etmesine yardımcı olmuştur.

Laparoskopik kolon kanseri ameliyatı

Kolon kanseri ameliyatı, bağırsağın bir kısmının (veya kısımlarını) çıkarılmasını içeren bir operasyondur. Nadiren, kolon kanserini tedavi etmek için tüm kolonun çıkarıldığı bir total kolektomiye ihtiyaç duyulur.

Kolon ameliyatının gerçekleştirilebileceği iki yol vardır – laparoskopik veya açık – ve cerrahınızın seçtiği seçenek, cerrahın deneyiminin yanı sıra kolon kanserinin boyutu ve yeri gibi faktörlere bağlıdır.

Laparoskopik prosedür, açık kolektomiden çok daha küçük bir kesi gerektirir, bu nedenle iyileşme genellikle daha hızlıdır ve mümkün olduğu durumlarda sıklıkla kolon kanseri ameliyatlarında tercih edilir.

Daha az invaziv olarak kabul gören laparoskopik cerrahi yöntemi sayesinde, kolonoskopi sırasında çıkarılamayan polipler, laparoskopik cerrahi kullanılarak çıkarılabilir. Bu prosedürde, cerrahınız, bir monitörde görüntü elde edebilme amacıyla kolonunuza kameralı aletler sokar ve karın duvarınızdaki birkaç küçük kesiden ameliyatı gerçekleştirir. Operasyon sırasında cerrah, kanserin bulunduğu bölgedeki lenf düğümlerinden de numune alabilir.

Laparoskopik pankreas kanseri ameliyatı

Büyük bir organdaki herhangi bir ameliyat risk taşır. Tarihsel kayıtlar %50 morbidite (ciddi komplikasyonlar) ve %5 mortalite göstermektedir. Bu olasılıklar son on yılda ilerleme göstermiştir, ancak pankreas ameliyat etmek için en zor organlardan biridir. Bunun nedeni, pankreasın diğer organlar ve kan damarları, özellikle dalak ve dalak arteri ile dolu bir alanda yuva yapmasıdır.

Geleneksel olarak pankreatik cerrahi, büyük kesilerin kullanıldığı açık yöntemi kullanır. Bu yaklaşım, nispeten net bir görüş ve organları tutma kolaylığı avantajına sahiptir. Ancak büyük kesiler karın boşluğunu uzun süre havaya maruz bırakarak enfeksiyon riskini artırır. Aynı zamanda açık cerrahi daha fazla ağrı, daha uzun hastanede kalış süresi ve daha uzun bir iyileşme süresi ile sonuçlanabilen önemli doku travması içerebilmektedir.

Açık cerrahiye alternatif olarak, laparoskopik cerrahi, pankreasa yalnızca birkaç santimetre uzunluğunda üç veya dört kesi ile erişir. Cerrah pankreasın kamera görüntüsüne güvenmek zorunda kalır, fakat yetenekli bir cerrahi ekip, açık cerrahiye göre daha az kan kaybı, daha düşük morbidite, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha az ölüm riskiyle daha kısa sürede laparoskopik pankreas ameliyatı yapabilir. Kısacası,laparoskopik pankreas ameliyatı, bazı pankreas ameliyatı türlerinin riskini azaltabimektedir.

Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri, safra kesesi dokularında kanser hücrelerin bulunduğu nadir bir hastalıktır. Safra kesesi, üst karın bölgesinde karaciğerin hemen altında yer alan armut biçimli bir organdır. Safra kesesi, karaciğer tarafından yağın sindirilmesine yardımcı olmak için üretilen bir sıvı olan safrayı depolar. Mide ve bağırsaklarda yiyecekler parçalanırken, safra kesesinden, safra kesesini ve karaciğeri ince bağırsağın ilk kısmına bağlayan ortak safra kanalı adı verilen bir tüp yoluyla safra salınır.

Safra kesesi duvarında 3 temel doku tabakası bulunmaktadır:

  • Mukozal (en içteki) tabaka.
  • Muscularis (orta ya da kas) tabakası.
  • Serozal (dış) tabaka.

Bu katmanlar arasında destekleyici bağ dokusu bulunur. Birincil safra kesesi kanseri en içteki tabakada başlar ve büyüdükçe dış tabakalara yayılır.

Safra kesesi kanseri,  kolesistektomi adı verilen, safra kesesinin ve çevresindeki dokuların bir kısmının çıkarıldığı bir ameliyatla tedavi edilebilir. Bu operasyonda yakındaki lenf düğümleri çıkarılabilir. Safra kesesi ameliyatını yönlendirmek için bazen bir laparoskop kullanılır. Laparoskop bir video kameraya takılır ve karındaki bir kesiden sokulur. Ameliyatı gerçekleştirmek için gerekli olan cerrahi aletler diğer kesilerden içeri sokulur.

    Image link